Sleutelwerk

Kiezen bij de kaakchirurg …

Zelfs een Taalmonteur besteedt wel eens sleutelwerk uit. Bijvoorbeeld aan een kaakchirurg, om een wortelpunt te laten verwijderen. En omdat hij precies wil weten wat hem te wachten staat, leest hij niet één, maar meer folders …

Na het verwijderen van een wortelpunt kan er bij de patiënt een zwelling ontstaan. Daar is elk ziekenhuis het over eens. Maar over de manier waarop je die zo beperkt mogelijk kunt houden, wordt zeer verschillend gecommuniceerd.

Volgens het Haaglanden MC moet je de eerste twee dagen na de ingreep een paar keer per dag gedurende vijf minuten een icepack of handdoek met ijsklontjes tegen het gezicht houden. (Vaag: wat wordt bedoeld met een paar keer?)

MKS Midden-Brabant adviseert om vanaf de eerste dag drie keer per dag twintig minuten te koelen. Wanneer je mag stoppen? Zoek het maar uit!

Het Antonius Ziekenhuis adviseert om direct bij thuiskomst ongeveer twee uur lang te koelen; vijftien minuten wel, vijftien minuten niet. 

Het Catharina Ziekenhuis geeft aan dat je mag koelen als je dat prettig vindt. Hoe lang en hoe vaak? Geen flauw idee.

Maastricht UMC adviseert de eerste uren (hoe veel uren?) na de behandeling te koelen. Afwisselend enkele minuten wel en enkele minuten niet. 

Het Amphia Ziekenhuis adviseert dringend om direct na de behandeling met tussenpozen te koelen. Ook hier blijft onduidelijk hoe lang je dat moet doen en hoe groot de intervallen zijn.

Volgens Maxima MC kun je het beste alleen de eerste dag ongeveer vijftien minuten per uur koelen.

Het Martini Ziekenhuis adviseert enkele uren te koelen. Telkens tien minuten koelen afgewisseld met vijf minuten niet koelen.

Kortom: hoe een zwelling bij jou opkomt en verdwijnt, hangt blijkbaar af van waar je woont. En van wat jouw idee is van ‘enkele uren’, ‘met tussenpozen’ etc. Om kiespijn van te krijgen …

Heb jij ook ooit te maken gehad met zoveel onduidelijkheid? Deel je ervaring met een e-mail naar info@taalmonteurs.nl.